KISS JÁNOS

Bemutatkozás: Kiss János vagyok a Győri Balett alapító tagja, 1991 óta a társulat igazgatója. Kossuth díjas érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja és a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke.

Az előadásról: Minden ember a sikerre vágyik. Mi a siker titka? Egyáltalán van-e biztos recept a siker eléréséhez. Előadásomban saját tapasztalataimból merítve erre keresem választ.

Kiss Gergely

Bemutatkozás: Tíz évig dolgoztam multinacionális vállalatoknál informatikai területen, majd 2010-ben két társammal megalapítottam Győrben az Attrecto Zrt.-t, melyben ma már több mint 60 fős csapattal innovatív szoftverek fejlesztésével foglalkozunk a digitális transzformáció területén. Végzettségeim: informatikus mérnök, mérnök tanár és aranykalászos gazda. Innováció menedzsmentet és szoftver fejlesztési oktatok a győri Egyetemen. Három szuper lány büszke apukája vagyok. Öt éve foglalkozom mesterséges intelligenciával és magával ragadott a határtalan lehetőség amit a technológiában látok. Biztos vagyok benne, hogy az élet számtalan területén gyökeres változásokat hoz a mesterséges intelligencia és része akarok lenni ennek a folyamatnak.

Az előadásról: Hol tart ma a mesterséges intelligencia kutatása és alkalmazása? Milyen sebességgel fejlődik a terület és ez milyen hatással lesz az életünkre? Milyen apokaliptikus és reneszánsz vízióink lehetnek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre keresem a választ előadásomban.

TÖREKY ZSUZSI – A hangok érintése

Bemutatkozás: Töreky Zsuzsi zenepedagógus, az Aranykapu Zenekar énekesnője, Kerekítő foglalkozásvezető. A zene és a gyerekek szeretete mindig is központi helyet foglalt el az életemben. Megéreztem, hogy hangommal adni tudok szülőnek és gyermeknek egyaránt. Foglalkozásaim és koncertjeink kiegészítik egymást, zenei- és anyanyelvi értékeket közvetítenek. Célom, hogy a mai generáció is megismerje, megtapasztalja és beépítse mindennapi életébe hagyományos ölbéli játékainkat, népdalainkat.

Az előadásról: A hang az ember második arca. AZ édesanya a hangjával, mimikájával, mozdulataival közvetíti érzéseit kisgyermeke felé. A gyermek befogadó, reagál a zenére, a ritmusra. Előadásomban az ölbéli játékok fejlesztő hatásairól szerzett tapasztalataimat osztom meg, és hogy hogyan lesz a kisgyermekből a zenét szerető-értő-érző felnőtt?

SZÜNET

Réti Virág

Bemutatkozás: Nemzetközi startup vállalkozó, molekuláris bionikus mérnök vagyok. 2014-ben az egyetem elvégzése után az USA-ban megalapítottam startup vállalkozásomat, a Cabsolutely-t, mely több alkalommal részesült befektetésben neves amerikai befektetők bevonásával. Négy éve a kinti és hazai közösségek aktív résztvevője vagyok.

Az előadásról: Az impulzusok fontosságáról. Az emberi kreativitás számára új fizikai perspektívákat nyithat, ha gondolkodásunk eltér a megszokott keretektől. A lehetőség adott, a koponyánkban lévő szuperszámítógép számítási kapacitása szinte végtelen, bármely más ember alkotta géphez hasonlítva. A mi felelősségünk, hogy impulzusok széles skáláját biztosítsuk neki és a legtöbbet hozzuk ki a szuperszámítógépünkből. Milyen impulzusokkal formáljuk egymást közösségeinkben? Mit ad nekünk a közösség és mit adunk mi a közösségnek?

Kovács Tamás

Bemutatkozás: Kovács Tamás több mint 10 éve dolgozik az EU által támogatott komplex városfejlesztési pályázatok előkészítésében és megvalósításában, jelenleg a PANNONHALMAXXI! – Tradíció és Megújulás programot próbálja a megvalósulás irányába terelgetni.

Az előadásról: A Kisvárosi humán tőke import – Pannonhalma Campus előadás egy gondolatkísérlet arról, hogy egy nem is olyan fiktív kisváros mit tehet a helyi társadalom aktivizálásáért, az életen át tartó tanulás élmény alapúvá tételéért, a kreatív ipar megtelepítéséért, a smart megoldások adoptálásáért olyan környezetben, ahol ezek a fogalmak nem feltétlenül evidensek. Társadalmi innováció a magyar rögvalóságban.

Dr. Bérces Attila

Bemutatkozás: Kutató, oktató, elkötelezett tehetséggondozó, az Omixon Alapító Elnöke és az Ambrichor Társalapító Vezérigazgatója vagyok. Az Omixon jelenleg az egyik legfejlettebb transzplantációs diagnosztikai terméket gyártja és exportálja a világ minden tájára, a nemzetközi piac egyik vezető középvállalatai közé tartozik. Az Ambrichor Zrt. egyik célja, hogy Magyarország elsők között élvezze a folyadék folyadék biopszia előnyeit.

Az előadásról: A testfolyadék biopszia alkalmazása daganatok szűrésében. A folyadék biopszia a szöveti elváltozások diagnózisának módszere, az utóbbi évek egyik legnagyobb áttörése az orvostudományban. Nem csak orvosoknak!

SZÜNET

Nagy Zsuzsa

Bemutatkozás: építész, a DesignHétGyőr főszervezője, a Minima designbolt alapítója. „Szakmai elhivatottságom, hogy mindig a legjobb megoldást adjam, az adott körülményekhez alkalmazkodva. Törekszem arra, hogy olyan alkotást hozzak létre, ami gazdagítja a közvetlen környezetünket. Az építészet mellett, küldetésemnek érzem, hogy népszerűsítsem a kortárs magyar designt és rávilágítsak annak fontos társadalmi is gazdasági szerepére.”

Az előadásról: Mi a design? A design körülvesz bennünket, hatással van ránk.
Az építészettel és a designnal nap mint nap találkozunk, mindkettő közízlés formáló erejű. Előadásom témája: A design és az építészet kapcsolata a hétköznapokban

Feszty Dániel

Bemutatkozás: Az Audi Hungaria Járműfejlesztési részlegének menedzsere, tanszékvezető a Széchenyi István Egyetemen. Hatalmas vargabetű – 26 külföldön töltött év – után tért haza Magyarországra 2017 nyarán. 14 évet oktatott Kanadában, doktori tanulmányait Skóciában végezte, mérnöki diplomáját pedig Csehországban szerezte. Vallja, hogy ma már Magyarországon is vannak olyan kutatási és innovációs lehetőségek, amelyek nemcsak elérik, de már-már túl is szárnyalják a Nyugaton elérhetőket.

Az előadásról: A tapasztalatlanság, mint a nagy ötletek katalizátora – Az innovációhoz első lépésként egy újszerű, nagy ötlet megfogalmazása szükséges. Kármán Tódor, a repülőgépmérnöki tudományok világhírű magyar úttörője szerint Isaac Newton volt minden idők legnagyobb tudósa, mert neki volt a legtöbb nagy ötlete: négy. De vajon mi számít nagy ötletnek? Vajon igaz az, hogy minél nagyszerűbb egy ötlet, annál egyszerűbb? S vajon hogyan juthat el valaki egy nagy ötlethez? Elég ehhez a kreativitás valamint az átfogó szakmai ismeretek, vagy szükséges hozzá a tapasztalat is? Talán sokak számára meglepő, de számos adat – például a Nobel-díjasok alacsony átlagéletkora a felfedezésük megtételekor – is azt mutatja, hogy nem a tapasztalat, hanem éppen a tapasztalatlanság vezethet az igazán nagy ötletekhez. Mi az oka ennek? S vajon mindez azt jelenti, hogy a fiatal kutatók az innováció zálogai, hiszen ők hordozzák magukban a szakmai ismeretek és a tapasztalatlanság ideális elegyét? Az előadás olyan felsőoktatási modellt vázol fel, – amely egyébként a Széchenyi Egyetemen az Audi Hungaria által alapított Járműmérnöki Karon is alkalmazásba kerül – amely mechanizmusai nemcsak lehetővé teszik, hanem inspirálják is a fiatal hallgatókat, kutatókat a nagy ötletek megfogalmazására, és amelyek biztosítják ezen ötletek „elindulását” az innovációs láncban. Korábbi hallgatóim, kutatóim néhány meghökkentően egyszerű, de nagyszerű ötletén, valamint ezek nemzetközi mércével mért mérnöki vagy tudományos eredménnyé formálásán keresztül mutatom be ennek a modellnek a sikerét.

PROGRAM 2018

(A 2019-es program még nem publikus)

}

14:30 – 15:00

}

15:00 – 15:10

Regisztráció

Megnyitó, köszöntő

}

15:10 – 15:30

}

15:30 – 15:50

14:50 – 16:10

}

16:10 – 16:30

KISS JÁNOS

KISS GERGELY

TED video

TÖREKY ZSUZSI

Motiváció és siker

A mesterséges intelligencia kutatása és alkalmazása

A hang az ember második arca

16:30 – 17:00

Kávészünet

}

17:00 – 17:20

}

17:20 – 17:40

}

17:40 – 18:00

RÉTI VIRÁG

KOVÁCS TAMÁS

DR. BÉRCES ATTILA

Az impulzusok fontossága

Kisvárosi humán tőke import – Pannonhalma Campus

Testfolyadék biopszia alkalmazása daganatok szűrésébe

18:00 – 18:30

Kávészünet

18:30 – 18:50

}

18:50 – 19:10

}

19:10 – 19:30

TED video

NAGY ZSUZSA

DR. FESZTY DÁNIEL

A design és az építészet kapcsolata a hétköznapokban

A tapasztalatlanság, mint a nagy ötletek katalizátora

ELŐADÓINK

KISS JÁNOS

Minden ember a sikerre vágyik. Mi a siker titka? Egyáltalán van-e biztos recept a siker eléréséhez. Előadásomban saját tapasztalataimból merítve erre keresem a választ.

Kiss Gergely

Hol tart ma a mesterséges intelligencia kutatása és alkalmazása? Milyen sebességgel fejlődik a terület és ez milyen hatással lesz az életünkre? Milyen apokaliptikus és reneszánsz vízióink lehetnek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban?

TÖREKY ZSUZSI

A hang az ember második arca. Az édesanya a hangjával, mimikájával, mozdulataival közvetíti érzéseit kisgyermeke felé. Az ölbéli játékok fejlesztő hatásairól szerzett tapasztalataimat osztom meg, és hogy hogyan lesz a kisgyermekből a zenét szerető-értő-érző felnőtt?